Уважаеми съграждани!НашетоСъединение на 6 септември  1885 г.  определя съдбата на

...
Уважаеми съграждани!НашетоСъединение на 6 септември  1885 г.  определя съдбата на
Коментари Харесай

Поздравление на кмета на Ловеч по повод 6 септември – Ден на Съединението

Уважаеми съграждани!

НашетоСъединение на 6 септември  1885 година  определя ориста на България за години напред. То е резултат на редица процеси. Това са Възраждането, битката за самостоятелна българска черква, грижата за съхранението на езика и обичаите, битката за национално избавление, Априлското въстание, предходник на Руско-Турската освободителна война. Нашият Ловеч интензивно взе участие в тези процеси и не инцидентно е измежду градовете, които първи построяват модерната държавност.

Но Съединението даде урок и на великите сили, че колкото и велики да са те, би трябвало да се преценяват с дребните нации, когато те желаят своята независимост, самостоятелност и обединяване.

През тази година се навършват 137 години от славните събития в Пловдив. Нека отдадем респект на дейците от това време. На Захарий Стоянов с неговия апел за поддръжка към княз Александър І Батенберг, на Петко Каравелов, Стефан Стамболов, Иван Андонов, Иван Стоянович, Коста Паница, Димитър Ризов и още доста други. Те извоюваха този звезден момент в нашата история. Доказаха, че България  има своето почтено място на международната карта.  

Вярвам, че силата, силата на тези процеси се усещат и през днешния ден. Ние постоянно използваме думи като съюз, обединяване, единение, съединяване. Свързваме ги най-много с една Обединена Европа. И това е изключително значимо през 2022 година, когато на Стария континент още веднъж има война. Няма по какъв начин да се преборим с милитаризма, в случай че не сме обединени. Общите старания значат да  работим дружно за едно по-добро и сигурно  бъдеще. Това значи да бъдем почтени почитатели на идеалите на Съединението.

Честит празник, българи! Нека пазим и тачим заветите на нашето Съединение!

Корнелия Маринова,

Кмет на Община Ловеч
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР